Produkt dnia
Olej kokosowy Virgin BIO-400ml-Bio Planete
Olej kokosowy Virgin BIO-400ml-Bio Planete
34,99 zł 26,90 zł
szt.
Oczekiwania konsumentów

Rolnictwo ekologiczne

a oczekiwania konsumentów

Żywność ekologiczna: prawdziwie smakowita alternatywa!

Oczekiwania konsumentówCzy wiesz, że popyt na wysokiej jakości żywność ekologiczną nigdy nie był większy niż obecnie? Zainteresowanie ekologiczną żywnością i ekologicznym rolnictwem rośnie w całej Unii Europejskiej, ponieważ coraz więcej ludzi jest świadomych, że ekologiczna żywność i ekologiczne rolnictwo wywiera rzeczywisty korzystny wpływ na środowisko, dobrostan zwierząt i społeczności obszarów wiejskich. Żywność i napoje ekologiczne można kupić w większości supermarketów, ale także w coraz większej ilości restauracji, sklepów specjalistycznych czy na targach produktów rolnych. Produkty ekologiczne łatwo rozpoznać dzięki ich etykietom: wypatruj sformułowania „ekologiczne”, „eko” lub „bio” oraz oczywiście zaufanego logo ekologicznego UE lub poszczególnych państw członkowskich. Logo te wskazują, że kupujesz coś, co zostało wyprodukowane zgodnie z surowymi przepisami UE dotyczącymi produkcji i przetwórstwa ekologicznej żywności. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na logo i etykiety ekologiczne w trakcie codziennych zakupów czy też w restauracjach. Ostatnie badania pokazują, że rynek ekologiczny w UE rośnie o 10–15 proc. rocznie. Całkowitą sprzedaż produktów ekologicznych w UE szacuje się na prawie 14 miliardy euro w 2005 r. Niemcy, Włochy i Francja mają obecnie największe rynki ekologiczne w Europie ze sprzedażą na poziomie odpowiednio 3,9 mld euro, 2,4 mld euro i 2,2 mld euro1.

Oczekiwania konsumentówCo więcej, na wielu rynkach Europy i Ameryki Północnej popyt na towary ekologiczne jest tak wysoki, że w niektórych przypadkach przewyższa podaż, w tym na ekologiczne przetwory mleczne, owoce i warzywa oraz mięso. Powyższe statystyki dowodzą, że europejscy konsumenci coraz większą wagę przykładają do zasad rolnictwa ekologicznego w trakcie robienia zakupów dla siebie i swoich rodzin. Doceniają, że w produkcji ekologicznej unika się sztucznych dodatków, takich jak chemiczne nawozy sztuczne czy pestycydy, a za to pracuje się nad naturalnym użyźnianiem gleby stosując kompost, mechanicznie usuwa się chwasty a pasożyty zwalcza się biologicznymi mechanizmami obronnymi lub wybierając odporne na nie odmiany roślin. Wielu konsumentów docenia fakt, że rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne kładą duży nacisk na zdrowie i dobrostan zwierząt: unikają regularnego stosowania antybiotyków, zapewniają ekologicznym zwierzętom dostęp do pastwisk, wybiegów lub ruchu na świeżym powietrzu oraz powiększają przestrzenie bytowe, aby ograniczyć stres.

Oczekiwania konsumentówKonsumenci dostrzegają również to, że przetwórcy żywności ekologicznej nie używają w nadmiarze sztucznych aromatów, substancji poprawiających smak, barwników i dodatków słodzących tak często stosowanych w przetwórstwie spożywczym i coraz bardziej łączonych z alergiami i nadpobudliwością u dzieci. Można zatem być pewnym, że ekologiczna żywność i napoje, które się kupuje, smakują dokładnie tak, jak chciała tego natura. Czy wiesz, że ekologiczna produkcja i przetwórstwo mogą również przyczyniać się do odmłodzenia społeczności na obszarach wiejskich? Rolnictwo ekologiczne – np. ekologiczne ogrodnictwo – jest generalnie bardziej czasochłonne, co oznacza, że więcej ludzi z lokalnej społeczności znajdzie przy nim zatrudnienie. Nowe zakłady przetwórstwa ekologicznego pojawiają się jak grzyby po deszczu, a coraz więcej przedsiębiorstw dodaje coraz to nowe produkty ekologiczne do swojej oferty. To wszystko oznacza więcej miejsc pracy i więcej pieniędzy dla społeczności na obszarach wiejskich. Wzrost spożycia żywności ekologicznej podkreśla jeszcze społeczne przekonanie i zaufanie do prawodawstwa UE, które reguluje kwestie związane z rolnictwem ekologicznym oraz wytwarzaniem żywności ekologicznej we wszystkich państwach członkowskich.

Oczekiwania konsumentówWspólne dla całej Unii przepisy dotyczące ekologicznej żywności i ekologicznego rolnictwa wprowadzono po raz pierwszy w 1991 r. Restrykcyjne przepisy gwarantują, że każdy produkt oznaczony jako ekologiczny pochodzi z gospodarstwa, od producenta lub od sprzedawcy, którzy podlegają skrupulatnej kontroli z punktu widzenia ekologiczności co najmniej raz w roku. Począwszy od dnia 1 lipca 2010 r. na etykiecie musi się także pojawić kod numeryczny odpowiedzialnego organu kontrolnego, tak aby można było prześledzić ekologiczne pochodzenie produktu. Od 1 stycznia 2009 r. obowiązują nowe – mniej skomplikowane i bardziej elastyczne – przepisy, które powstały w wyniku ustaleń ministrów ds. rolnictwa w UE z czerwca 2007 r. Te nowe przepisy obejmują wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji, stanowiąc solidną podstawę dla przyszłego zrównoważonego rozwoju sektora ekologicznego. Nowe przepisy ustanawiają jasne cele i zasady dla systemu zrównoważonego zarządzania w rolnictwie, produkcji żywności wysokiej jakości oraz produkcji szerokiego wachlarza produktów ekologicznych, które będą zaspokajać zapotrzebowanie konsumentów na żywność wytwarzaną w procesach nieszkodliwych dla środowiska, zdrowia ludzi oraz zdrowia i dobrostanu roślin i zwierząt. Więc jak następnym razem sięgniesz w sklepie po produkt „eko”, możesz być pewien, że kupujesz coś dobrego dla środowiska, dobrostanu zwierząt i społeczności obszarów wiejskich, ale także dobrego dla Ciebie i Twojej rodziny!

Artykuł przygotowany przez ec.europa.eu


Zobacz również:

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl