Syrop klonowy (Typ C) BIO - 250ml - Terrasana

Dostępność:   
Cena: 32,50 zł 32.50 PLN
quantity szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: TERRASANA
Kod produktu: 15196

Opis

Syrop klonowy

Syrop klonowy to produkt spożywczy, wytwarzany z soku klonowego.

Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, (głównie z klonu cukrowego Acer saccharum i klonu srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego – podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego - pancake - naleśników podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów.

Pierwszą technologię wytwarzania syropu klonowego opracowali Indianie północnoamerykańscy. Jako że nie znali rzemiosła kotlarstwa, do soku, gromadzonego w drewnianych lub ceramicznych misach, wrzucali rozgrzane w ognisku kamienie. Ten długotrwały i pracochłonny proces powodował, iż syrop nabierał specyficznego, \\przypalonego\\ smaku. Europejczycy przybywający do Ameryki zmienili technologię odparowywania wody, poprzez długotrwałe gotowanie w miedzianych kotłach. Współcześnie stosuje się przemysłowe metody produkcji syropu.

Opinie o produkcie (0)

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl