Produkt dnia
Olej kokosowy Virgin BIO-400ml-Bio Planete
Olej kokosowy Virgin BIO-400ml-Bio Planete
34,99 zł 28,50 zł
szt.
Zdrowa żywność - Info

CZYM JEST ROLNICTWO EKOLOGICZNE ?

Dobra dla CiebieRolnictwo ekologiczne polega na produkowaniu świeżej, smacznej i zdrowej żywności w sposób, który szanuje środowisko naturalne i jest korzystny dla zwierząt. Popularność ekologicznej żywności i innych produktów wzrasta w całej UE, w miarę jak coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z korzyści wynikających z ekologicznego odżywiania i ekologicznych upraw. Możemy teraz kupować żywność ekologiczną bezpośrednio w pobliskim sklepie z produktami rolnymi, na targach, w sklepach ze „zdrową żywnością’’, restauracjach i w większości supermarketów.

JAKIE KORZYŚCI WYNIKAJĄ DLA CIEBIE Z ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO?

Dobra dla CiebieRolnictwo ekologiczne spełnia nasze oczekiwania, ponieważ produkuje szeroki asortyment wysokiej jakości zdrowej żywności i napojów, które cechuje:

  • prawdziwy smak 
  • identyfikowalność (możliwość określenia pochodzenia) 
  • stałe kontrole 
  • minimalne ryzyko występowania pestycydów

 

POWRÓT DO ŹRÓDŁA

Dobra dla CiebieKonsumenci wolą wiedzieć skąd pochodzi dana żywność. Znakowanie produktów ekologicznych zapewnia, że dany artykuł opatrzony jest w istotne informacje o jego pochodzeniu. Obejmują one m. in. nazwę wytwórcy, przetwórcy czy sprzedawcy, a także kod jednostki certyfikującej, która dokonuje kontroli w danym gospodarstwie czy zakładzie. Każdego roku, rolnicy i przetwórcy prowadzący działalność o profilu ekologicznym, poddawani są szczegółowym kontrolom, które decydują o prawie do posługiwania się logiem i etykietą rolnictwa ekologicznego. Dzięki obecności unijnego logo ekologicznego lub innych oznaczeń krajowych, będziesz mógł łatwiej rozpoznać certyfikowaną żywność ekologiczną we wszystkich państwach Unii Europejskiej.

SMAK NATURY

Dobra dla CiebieW rolnictwie ekologicznym nie stosuje się sztucznych substancji, takich jak nawozy syntetyczne czy pestycydy. Zdrowa żywność ekologiczna jest przetwarzana bez dodatku sztucznych aromatów, polepszaczy smaku, barwników czy słodzików. Całkowicie zabronione jest stosowanie organizmów modyfikowanych genetycznie i hormonów wzrostu. Tak więc kupując ekologiczną żywność i napoje poznajemy ich prawdziwy smak.

WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI WYBORU

Dobra dla CiebieObecnie, certyfikowana zdrowa żywność ekologiczna nie ogranicza się tylko do produktów pochodzących prosto z gospodarstw rolnych, takich jak owoce, warzywa, jaja czy ziemniaki. Przeciwnie, obserwuje się jej rozwój w kierunku większego zróżnicowania, obejmującego szeroki zakres wyrobów przetworzonych, m.in. rozmaite produkty mleczne, soki owocowe, oliwa z oliwek, makaron, płatki śniadaniowe, a nawet gotowe posiłki, które można nabyć niemal w każdym supermarkecie. Wykorzystując wielorakie, czasem rzadkie odmiany warzyw, owoców i zbóż, oraz stare rasy zwierząt, rolnictwo ekologiczne umożliwia odkrywanie bogactwa nowych smaków

WIĘKSZA PEWNOŚĆ I ZAUFANIE

Dobra dla CiebieProdukty noszące miano „ekologicznych”, „eko” lub „bio” i oznaczone unijnym lub innym uznanym logo ekologicznym są wytwarzane zgodnie ze ścisłymi przepisami UE. Zasady te, zwane normami  rolnictwa ekologicznego, określają, co ekologiczny rolnicy i przetwórcy rolni mogą zrobić, a czego im nie wolno. Są one gwarancją tego, że rolnicy unikają stosowania sztucznych nawozów i pestycydów oraz że zwierzęta są hodowane bez użycia wielu leków i produktów chemicznych, które są powszechnie stosowane w intensywnej hodowli. Normy rolnictwa ekologicznego gwarantują dobra jakość i autentyczność produktów spożywczych oraz ich przy możliwie najmniejszym użyciu sztucznych dodatków do żywności i substancji pomagających w przetwarzaniu.

Gospodarstwa ekologiczne oraz zakłady przetwórstwa żywności ekologicznej poddawane są regularnym kontrolą, które mają na celu sprawdzenie, czy są tam przestrzegane normy rolnictwa ekologicznego. Te same zakłady mają zastosowanie w przypadku wszystkich  produktów ekologicznych importowanych do UE takich jak kawa, herbata i banany. Tak więc, gdy wybieramy produkty ekologiczne, możemy być pewni, że kupujemy towary przyjazne dla środowiska i zwierząt, wspierające społeczności wiejskie oraz dobre dla nas i naszych bliskich.

ŻYCIE W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM

Dobra dla CiebieGospodarstwo ekologiczne to miejsce, w którym ludzie wspólnie mieszkają i pracują, uprawiając rośliny i hodując zwierzęta, aby inni mogli spożywać pyszne jedzenie i picie. Zwierzęta hodowane w tym gospodarstwie w sposób ekologiczny – takie jak krowy, świnie, kury, kozy i owce - są traktowane z poszanowaniem ich naturalnych potrzeb. Zwierzęta hodowane ekologicznie powinny mieć wystarczająco dużo miejsca oraz otrzymywać naturalną paszę, aby utrzymać sprawność i witalność. Rolnicy ekologiczni także ciężko pracują nad tym, żeby rośliny rosły zdrowo, głównie poprzez zastosowanie obornika i kompostu pochodzących z gospodarstwa. Ekologiczne jajka, które jesz na śniadanie i które znajdują się w pysznych ciastach i ciasteczkach, są zbierane przez ekologicznego rolnika. Pochodzą one od kur, które mogą wesoło dziobać  ziarno na swoim podwórku i siedzą w wygodnych gniazdach, składając spokojnie swoje jajka. W ekologicznym gospodarstwie rolnik stosuje specjalne zasady, aby dopilnować, żeby zwierzęta były zdrowe i zadowolone. Zasady mówią również o tym, że rolnik jest odpowiedzialny za ochronę środowiska.

SKĄD WIEMY, ŻE TO JEST EKOLOGICZNE?

Dobra dla CiebieProdukty pochodzące z gospodarstwa ekologicznego, które zostały przetworzone i zmienione w pyszne ekologiczne sery, parówki, dżemy, marmoladę, soki i inną ekologiczną żywność i napoje, są specjalnie oznakowane jako ekologiczne z podaniem informacji gdzie, jak i przez kogo zostały wyprodukowane. W ten sposób masz możliwość wybrać pyszną, ekologiczną żywność i napoje.


DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O ZDROWEJ ŻYWNOŚCI I ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM:

Dobrostan zwierzątRolnictwo ekologiczne a dobrostan zwierząt.     Dobra dla Ciebie, dobra dla naturyŻywność ekologiczna. Dobra dla ciebie, dobra dla natury.
Oczekiwania konsumentówRolnictwo ekologiczne a oczekiwania konsumentów.   Zaufać żywności z Unii i nie tylkoZaufać żywności ekologicznej z Unii i nie tylko.
Ochrona środowiskaRolnictwo ekologiczne a ochrona środowiska.   Żywność przetworzonaPrzetworzona żywność ekologiczna, naturalnie dla wygody.
Rozwój obszarów wiejskichRolnictwo ekologiczne a rozwój obszarów wiejskich.   Nowe rozporządzennieNowe rozporządzenie UE dotyczące rolnictwa ekologicznego.
Ekologiczny wybórEkologiczny wybór Wszędzie gdzie jesteśmy.   Rolnictwo ekologiczneOficjalna strona rolnictwa ekologicznego w Europie.

 

Artykuł przygotowany przez ec.europa.eu

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl