Czy wiesz, co łączy pachnącą różę, gruszkę i migdał z morelą?

morele ekologiczne

Wszystkie one należą do rodziny różowatych. Z migdałem morele łączy również to, że ich pestki bywają substytutem drogich bakalii, a olej z nich jest równie wartościowy. Morele uprawiane są od paru tysięcy lat, głównie w Azji, choć znane były już w starożytności i spożywane na ucztach przykładowo w starożytnym Rzymie.

Z cennych składników typowych dla owoców, morele zawierają dużą ilość pektyn oraz błonnika. Suszone mają go więcej, niż suszone śliwki! Z pozostałych cennych wartości warto wymienić beta-karoten, któremu zawdzięczają swój wyjątkowo piękny, słoneczny kolor. Jest to nieoceniony przeciwutleniacz, który chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Oprócz tego na uwagę zasługuje potas, regulujący równowagę elektrolityczną w organizmie, chroniący serce oraz układ nerwowy.

Jak można włączyć morele do codziennego jadłospisu? Suszone warto pokroić plasterki i dorzucić do owsianki lub omleta, można także wymieszać je z twarogiem i zjeść jako wartościową kolację. Świeże morele będą fantastyczną przekąską, znacznie zdrowszą i korzystniejszą dla naszej figury, niż słodycze.


indywidualna dietaArtykuł przygotowany przez portal dietta.pl - jadłospis idealnie dopasowany do Twoich potrzeb.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl