Promocje
Płatki owsiane BIO - 300g - Bio Planet (1) KT
Płatki owsiane BIO - 300g - Bio Planet (1) KT
4,99 zł 3,60 zł
szt.
Herbata na sen BIO - 17x1,8g - Yogi Tea (1) KT
Herbata na sen BIO - 17x1,8g - Yogi Tea (1) KT
13,99 zł 8,00 zł
szt.
Płatki owsiane BIO - 600g - Bio Planet (1) KT
Płatki owsiane BIO - 600g - Bio Planet (1) KT
8,40 zł 6,00 zł
szt.
Czekolada gorzka 85% kakao BIO - 100g - Vivani (1) KT
Czekolada gorzka 85% kakao BIO - 100g - Vivani (1) KT
11,30 zł 8,30 zł
szt.
Herbata z lukrecją BIO - 17x1,8g - Yogi Tea KT
Herbata z lukrecją BIO - 17x1,8g - Yogi Tea KT
13,99 zł 8,00 zł
szt.
Słonecznik łuskany BIO - 1000g - Bio Planet (1) KT
Słonecznik łuskany BIO - 1000g - Bio Planet (1) KT
15,99 zł 10,50 zł
szt.
Morele suszone BIO - 150g - Bio Planet (1) KT
Morele suszone BIO - 150g - Bio Planet (1) KT
7,99 zł 5,90 zł
szt.
Daktyle bez pestek BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
Daktyle bez pestek BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
16,99 zł 12,50 zł
szt.
Orzechy Pekan BIO - 100g - Bio Planet (1) KT
Orzechy Pekan BIO - 100g - Bio Planet (1) KT
22,60 zł 16,50 zł
szt.
Naturalnie dla wygody

Przetworzona żywność ekologiczna

Naturalnie dla wygody

Naturalnie dla wygody

Na świecie, a zwłaszcza w UE, szybko wzrasta zainteresowanie żywnością i napojami ekologicznymi. Ludzie kupują żywność ekologiczną z wielu różnych powodów. Niektórzy kupują ją w trosce o środowisko i dobrostan zwierząt. Inni uważają, że może to pomóc zmniejszyć spożycie pozostałości pestycydów, składników zmodyfikowanych genetycznie i innych niepotrzebnych dodatków do żywności – takich jak sztuczne barwniki i konserwanty. Tymczasem kupując produkty ekologiczne, wielu dzisiejszych konsumentów oczekuje takiego wyboru i jakości artykułów spożywczych, w tym gotowych do spożycia, do jakich są przyzwyczajeni. Na szczęście unijni producenci żywności odpowiadają na to zapotrzebowanie i obecnie w całej UE dostępny jest coraz szerszy asortyment przetworzonych produktów ekologicznych.

Żywność przetworzona  – wygoda i dostępność

Naturalnie dla wygodyŻywność przetworzona to większa wygoda i wybór dla konsumenta, łatwiejszy transport i przechowywanie artykułów spożywczych, a jednocześnie większa dostępność wielu artykułów sezonowych. Wiele podstawowych artykułów spożywczych, których obecność dziś uznajemy za oczywistą, bez technologii przetwórstwa zwyczajnie by nie zaistniała. W rzeczywistości większość produktów żywnościowych spożywanych w obecnej dobie, takich jak kawa, płatki śniadaniowe, konserwy, wędliny, pieczywo, dania gotowe i produkty mleczne, została w jakiś sposób przetworzona. Chociaż wielu konsumentów korzysta z wygody i bogatego asortymentu, które dają nowoczesne przetworzone artykuły żywnościowe, narasta zaniepokojenie, jakie konsekwencje dla zdrowia niesie ich nadmierne spożywanie, w tym sztucznych środków aromatyzujących, barwników i konserwantów stosowanych w celu polepszenia smaku, wyglądu lub przedłużenia okresu przechowywania.

Żywność ekologiczna – żywność godna zaufania

Naturalnie dla wygodyUnijne rozporządzenia dotyczące żywności i rolnictwa ekologicznego mają na celu dopilnowanie, aby żywność ekologiczna zachowała stan możliwie najbardziej zbliżony do naturalnego i jednocześnie zapewniała konsumentowi ten sam wybór i wygodę, do jakich przywykł. Podobnie jak rolnicy ekologiczni, również przetwórcy żywności, jeśli chcą sprzedawać produkty z ekologicznymi logo i etykietami UE lub poszczególnych państw członkowskich, muszą przestrzegać ścisłych wymogów prawnych ustanowionych w unijnych rozporządzeniach dotyczących żywności i rolnictwa ekologicznego. Unijne rozporządzenia dotyczące żywności i rolnictwa ekologicznego kładą nacisk na to, by przetwórcy żywności stosowali składniki ekologiczne, jeśli tylko są dostępne. Jednak ponieważ nie każdy składnik pochodzenia rolnego jest dostępny w postaci ekologicznej, rozporządzenie zezwala na zastosowanie ograniczonej liczby zatwierdzonych składników nieekologicznych, pod warunkiem że co najmniej 95 % produktu końcowego stanowią składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego.

Naturalnie dla wygody

Produkty żywnościowe zawierające mniej niż 95 % składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego nie mogą być oznakowane jako ekologiczne, chociaż producent żywności może wymienić składniki ekologiczne w wykazie składników z wyraźnym oświadczeniem wskazującym łączny udział procentowy składników ekologicznych na przodzie etykiety. Liczba dodatków lub substancji pomocniczych zatwierdzonych w przetwórstwie żywności i dostępnych do wykorzystania w produkcji ekologicznej jest ściśle ograniczona, a wszystkie sztuczne środki aromatyzujące, barwniki oraz składniki zmodyfikowane genetycznie są całkowicie zabronione na podstawie unijnych rozporządzeń dotyczących żywności i rolnictwa ekologicznego. Przetwórcy żywności ekologicznej są nie tylko poddawani niezapowiedzianym inspekcjom i pobraniom próbek, ale również kontroli przynajmniej raz w roku. Ma to zagwarantować, że przestrzegają przepisów oraz zawsze oddzielnie przechowują, poddają obróbce i przetwarzają ekologiczne i nieekologiczne składniki żywności.

Wygoda i zaufanie

Zatem poza szerokim wachlarzem smakowitych ekologicznych owoców, warzyw i mięs w naturalnej postaci, dzisiejszy etyczny konsument ma do dyspozycji wciąż zwiększający się wybór przetworzonych artykułów spożywczych wysokiej jakości wytworzonych z naturalnych składników ekologicznych.

Żywność organiczna to naturalny – i wygodny – wybór.

Artykuł przygotowany przez ec.europa.eu


Zobacz równierz:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl