Promocje
Karob BIO - 500g - Fresano KT
Karob BIO - 500g - Fresano KT
16,50 zł 10,00 zł
szt.
Quinoa biała  BIO - 250 g - Fresano KT
Quinoa biała BIO - 250 g - Fresano KT
15,70 zł 6,00 zł
szt.
Kakao Fair Trade BIO - 200g - Terra Etica (Cafe Michel)
Kakao Fair Trade BIO - 200g - Terra Etica (Cafe Michel)
26,50 zł 23,85 zł
szt.
Czekolada gorzka nugatowa BIO - 100g - Vivani
Czekolada gorzka nugatowa BIO - 100g - Vivani
11,30 zł 10,17 zł
szt.
Czekolada mleczna BIO - 100g - Vivani
Czekolada mleczna BIO - 100g - Vivani
9,20 zł 8,28 zł
szt.
Kakao w proszku BIO - 75g - Alce Nero
Kakao w proszku BIO - 75g - Alce Nero
8,90 zł 8,01 zł
szt.
Czekolada gorzka 71% BIO - 100g - Vivani
Czekolada gorzka 71% BIO - 100g - Vivani
10,99 zł 9,89 zł
szt.
Naturalnie dla wygody

Przetworzona żywność ekologiczna

Naturalnie dla wygody

Naturalnie dla wygody

Na świecie, a zwłaszcza w UE, szybko wzrasta zainteresowanie żywnością i napojami ekologicznymi. Ludzie kupują żywność ekologiczną z wielu różnych powodów. Niektórzy kupują ją w trosce o środowisko i dobrostan zwierząt. Inni uważają, że może to pomóc zmniejszyć spożycie pozostałości pestycydów, składników zmodyfikowanych genetycznie i innych niepotrzebnych dodatków do żywności – takich jak sztuczne barwniki i konserwanty. Tymczasem kupując produkty ekologiczne, wielu dzisiejszych konsumentów oczekuje takiego wyboru i jakości artykułów spożywczych, w tym gotowych do spożycia, do jakich są przyzwyczajeni. Na szczęście unijni producenci żywności odpowiadają na to zapotrzebowanie i obecnie w całej UE dostępny jest coraz szerszy asortyment przetworzonych produktów ekologicznych.

Żywność przetworzona  – wygoda i dostępność

Naturalnie dla wygodyŻywność przetworzona to większa wygoda i wybór dla konsumenta, łatwiejszy transport i przechowywanie artykułów spożywczych, a jednocześnie większa dostępność wielu artykułów sezonowych. Wiele podstawowych artykułów spożywczych, których obecność dziś uznajemy za oczywistą, bez technologii przetwórstwa zwyczajnie by nie zaistniała. W rzeczywistości większość produktów żywnościowych spożywanych w obecnej dobie, takich jak kawa, płatki śniadaniowe, konserwy, wędliny, pieczywo, dania gotowe i produkty mleczne, została w jakiś sposób przetworzona. Chociaż wielu konsumentów korzysta z wygody i bogatego asortymentu, które dają nowoczesne przetworzone artykuły żywnościowe, narasta zaniepokojenie, jakie konsekwencje dla zdrowia niesie ich nadmierne spożywanie, w tym sztucznych środków aromatyzujących, barwników i konserwantów stosowanych w celu polepszenia smaku, wyglądu lub przedłużenia okresu przechowywania.

Żywność ekologiczna – żywność godna zaufania

Naturalnie dla wygodyUnijne rozporządzenia dotyczące żywności i rolnictwa ekologicznego mają na celu dopilnowanie, aby żywność ekologiczna zachowała stan możliwie najbardziej zbliżony do naturalnego i jednocześnie zapewniała konsumentowi ten sam wybór i wygodę, do jakich przywykł. Podobnie jak rolnicy ekologiczni, również przetwórcy żywności, jeśli chcą sprzedawać produkty z ekologicznymi logo i etykietami UE lub poszczególnych państw członkowskich, muszą przestrzegać ścisłych wymogów prawnych ustanowionych w unijnych rozporządzeniach dotyczących żywności i rolnictwa ekologicznego. Unijne rozporządzenia dotyczące żywności i rolnictwa ekologicznego kładą nacisk na to, by przetwórcy żywności stosowali składniki ekologiczne, jeśli tylko są dostępne. Jednak ponieważ nie każdy składnik pochodzenia rolnego jest dostępny w postaci ekologicznej, rozporządzenie zezwala na zastosowanie ograniczonej liczby zatwierdzonych składników nieekologicznych, pod warunkiem że co najmniej 95 % produktu końcowego stanowią składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego.

Naturalnie dla wygody

Produkty żywnościowe zawierające mniej niż 95 % składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego nie mogą być oznakowane jako ekologiczne, chociaż producent żywności może wymienić składniki ekologiczne w wykazie składników z wyraźnym oświadczeniem wskazującym łączny udział procentowy składników ekologicznych na przodzie etykiety. Liczba dodatków lub substancji pomocniczych zatwierdzonych w przetwórstwie żywności i dostępnych do wykorzystania w produkcji ekologicznej jest ściśle ograniczona, a wszystkie sztuczne środki aromatyzujące, barwniki oraz składniki zmodyfikowane genetycznie są całkowicie zabronione na podstawie unijnych rozporządzeń dotyczących żywności i rolnictwa ekologicznego. Przetwórcy żywności ekologicznej są nie tylko poddawani niezapowiedzianym inspekcjom i pobraniom próbek, ale również kontroli przynajmniej raz w roku. Ma to zagwarantować, że przestrzegają przepisów oraz zawsze oddzielnie przechowują, poddają obróbce i przetwarzają ekologiczne i nieekologiczne składniki żywności.

Wygoda i zaufanie

Zatem poza szerokim wachlarzem smakowitych ekologicznych owoców, warzyw i mięs w naturalnej postaci, dzisiejszy etyczny konsument ma do dyspozycji wciąż zwiększający się wybór przetworzonych artykułów spożywczych wysokiej jakości wytworzonych z naturalnych składników ekologicznych.

Żywność organiczna to naturalny – i wygodny – wybór.

Artykuł przygotowany przez ec.europa.eu


Zobacz równierz:

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl