Promocje
Cukier brzozowy Ksylitol - 1000g - Santini
Cukier brzozowy Ksylitol - 1000g - Santini
49,99 zł 44,99 zł
szt.
Herbata dla dzieci Rooibos BIO - 20x1,5g - Apotheke
Herbata dla dzieci Rooibos BIO - 20x1,5g - Apotheke
6,99 zł 6,29 zł
szt.
Herbata świąteczna BIO - 17x2,1g - Yogi Tea
Herbata świąteczna BIO - 17x2,1g - Yogi Tea
13,99 zł 12,59 zł
szt.
Cukier trzcinowy brązowy BIO - 500g - Batom
Cukier trzcinowy brązowy BIO - 500g - Batom
10,99 zł 9,89 zł
szt.
Cukier waniliowy BIO - 20g - Amylon
Cukier waniliowy BIO - 20g - Amylon
3,50 zł 3,15 zł
szt.
Herbata dla dzieci rumiankowa BIO - 20x1g - Apotheke
Herbata dla dzieci rumiankowa BIO - 20x1g - Apotheke
6,60 zł 5,94 zł
szt.
Stewia w proszku  - 50g -  Esteviol
Stewia w proszku - 50g - Esteviol
38,50 zł 34,65 zł
szt.
Cukier Trzcinowy Rapadura BIO - 500g - Batom
Cukier Trzcinowy Rapadura BIO - 500g - Batom
14,80 zł 13,32 zł
szt.
Herbata polecana przy zgadze 20x2g-EKO-Dary Natury
Herbata polecana przy zgadze 20x2g-EKO-Dary Natury
5,50 zł 4,95 zł
szt.
Herbata zielona energia BIO - 17x1,8g - Yogi Tea
Herbata zielona energia BIO - 17x1,8g - Yogi Tea
13,99 zł 12,59 zł
szt.
Naturalnie dla wygody

Przetworzona żywność ekologiczna

Naturalnie dla wygody

Naturalnie dla wygody

Na świecie, a zwłaszcza w UE, szybko wzrasta zainteresowanie żywnością i napojami ekologicznymi. Ludzie kupują żywność ekologiczną z wielu różnych powodów. Niektórzy kupują ją w trosce o środowisko i dobrostan zwierząt. Inni uważają, że może to pomóc zmniejszyć spożycie pozostałości pestycydów, składników zmodyfikowanych genetycznie i innych niepotrzebnych dodatków do żywności – takich jak sztuczne barwniki i konserwanty. Tymczasem kupując produkty ekologiczne, wielu dzisiejszych konsumentów oczekuje takiego wyboru i jakości artykułów spożywczych, w tym gotowych do spożycia, do jakich są przyzwyczajeni. Na szczęście unijni producenci żywności odpowiadają na to zapotrzebowanie i obecnie w całej UE dostępny jest coraz szerszy asortyment przetworzonych produktów ekologicznych.

Żywność przetworzona  – wygoda i dostępność

Naturalnie dla wygodyŻywność przetworzona to większa wygoda i wybór dla konsumenta, łatwiejszy transport i przechowywanie artykułów spożywczych, a jednocześnie większa dostępność wielu artykułów sezonowych. Wiele podstawowych artykułów spożywczych, których obecność dziś uznajemy za oczywistą, bez technologii przetwórstwa zwyczajnie by nie zaistniała. W rzeczywistości większość produktów żywnościowych spożywanych w obecnej dobie, takich jak kawa, płatki śniadaniowe, konserwy, wędliny, pieczywo, dania gotowe i produkty mleczne, została w jakiś sposób przetworzona. Chociaż wielu konsumentów korzysta z wygody i bogatego asortymentu, które dają nowoczesne przetworzone artykuły żywnościowe, narasta zaniepokojenie, jakie konsekwencje dla zdrowia niesie ich nadmierne spożywanie, w tym sztucznych środków aromatyzujących, barwników i konserwantów stosowanych w celu polepszenia smaku, wyglądu lub przedłużenia okresu przechowywania.

Żywność ekologiczna – żywność godna zaufania

Naturalnie dla wygodyUnijne rozporządzenia dotyczące żywności i rolnictwa ekologicznego mają na celu dopilnowanie, aby żywność ekologiczna zachowała stan możliwie najbardziej zbliżony do naturalnego i jednocześnie zapewniała konsumentowi ten sam wybór i wygodę, do jakich przywykł. Podobnie jak rolnicy ekologiczni, również przetwórcy żywności, jeśli chcą sprzedawać produkty z ekologicznymi logo i etykietami UE lub poszczególnych państw członkowskich, muszą przestrzegać ścisłych wymogów prawnych ustanowionych w unijnych rozporządzeniach dotyczących żywności i rolnictwa ekologicznego. Unijne rozporządzenia dotyczące żywności i rolnictwa ekologicznego kładą nacisk na to, by przetwórcy żywności stosowali składniki ekologiczne, jeśli tylko są dostępne. Jednak ponieważ nie każdy składnik pochodzenia rolnego jest dostępny w postaci ekologicznej, rozporządzenie zezwala na zastosowanie ograniczonej liczby zatwierdzonych składników nieekologicznych, pod warunkiem że co najmniej 95 % produktu końcowego stanowią składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego.

Naturalnie dla wygody

Produkty żywnościowe zawierające mniej niż 95 % składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego nie mogą być oznakowane jako ekologiczne, chociaż producent żywności może wymienić składniki ekologiczne w wykazie składników z wyraźnym oświadczeniem wskazującym łączny udział procentowy składników ekologicznych na przodzie etykiety. Liczba dodatków lub substancji pomocniczych zatwierdzonych w przetwórstwie żywności i dostępnych do wykorzystania w produkcji ekologicznej jest ściśle ograniczona, a wszystkie sztuczne środki aromatyzujące, barwniki oraz składniki zmodyfikowane genetycznie są całkowicie zabronione na podstawie unijnych rozporządzeń dotyczących żywności i rolnictwa ekologicznego. Przetwórcy żywności ekologicznej są nie tylko poddawani niezapowiedzianym inspekcjom i pobraniom próbek, ale również kontroli przynajmniej raz w roku. Ma to zagwarantować, że przestrzegają przepisów oraz zawsze oddzielnie przechowują, poddają obróbce i przetwarzają ekologiczne i nieekologiczne składniki żywności.

Wygoda i zaufanie

Zatem poza szerokim wachlarzem smakowitych ekologicznych owoców, warzyw i mięs w naturalnej postaci, dzisiejszy etyczny konsument ma do dyspozycji wciąż zwiększający się wybór przetworzonych artykułów spożywczych wysokiej jakości wytworzonych z naturalnych składników ekologicznych.

Żywność organiczna to naturalny – i wygodny – wybór.

Artykuł przygotowany przez ec.europa.eu


Zobacz równierz:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl