Promocje
Krem kokosowy BIO - 300g - Cosmoveda (1) KT
Krem kokosowy BIO - 300g - Cosmoveda (1) KT
21,70 zł 18,50 zł
szt.
Skrobia kukurydziana BIO - 200g - Amylon  KT
Skrobia kukurydziana BIO - 200g - Amylon KT
6,40 zł 4,50 zł
szt.
Rodzynki Sułtanki BIO - 200g - Fresano KT
Rodzynki Sułtanki BIO - 200g - Fresano KT
5,99 zł 5,00 zł
szt.
Ciecierzyca BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
Ciecierzyca BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
9,99 zł 5,50 zł
szt.
Syrop z agawy  BIO - 478ml - Bio Planet KT
Syrop z agawy BIO - 478ml - Bio Planet KT
29,80 zł 19,00 zł
szt.
Migdały BIO - 350g - Bio Planet (1) KT
Migdały BIO - 350g - Bio Planet (1) KT
29,99 zł 23,00 zł
szt.
O nas

 

Czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna to ostatnio bardzo modne pojęcie, często zamienne stosowane z innymi pojęciami, takimi jak: produkty ekologiczne czy zdrowa żywność. Co się tak naprawdę kryje pod terminem żywność ekologiczna? Czy istnieją jakieś standardy i przepisy mówiące o tym, która żywność może być uznana za ekologiczną  i czym są produkty ekologiczne?

Żywność ekologiczna to pojęcie, które dotyczy żywności, wytwarzanej w określony sposób. Jaki? Są to standardy wydane w rozporządzeniu Unii Europejskiej.

Żywność ekologiczna jest:

 

  • produkowana bez użycia sztucznych nawozów,
  • w jej procesie powstania mamy do czynienia z zachowaniem żyzności gleby i różnorodności biologicznej.

 

Żywność ekologiczna to żywność certyfikowana.

Wytwarzanie produktów ekologicznych
Produkty ekologiczne są wytwarzane w inny sposób niż popularna żywność tzw. konwencjonalna.

Jak wytwarzamy produkty ekologiczne?

 

  • Nie używamy chemicznych środków ochrony roślin,
  • nie używamy sztucznych nawozów,
  • używamy kompostu, obornika, wszelkich minerałów dostępnych w glebie,
  • nie używamy sztucznych barwników, konserwantów i substancji zapachowych, które byłyby innego pochodzenia niż roślinne. Unikamy związków chemicznych mających zapobiegać zepsuciu produktów.

 

Ustawa o rolnictwie ekologicznym wprowadza odpowiednią kontrolę produkcji żywności. Jeśli mamy do czynienia z produktami ekologicznymi możemy być pewni, że przeszły one odpowiednie testy. Kontroli podlegają:

 

  • łąki, pola, tereny uprawne,
  • budynki, wybiegi,
  • urządzenia, maszyny,
  • magazyny i hale, gdzie się przechowuje żywność ekologiczną,
  • dokumentacja produkcji żywności.

Dopiero po tak wnikliwej i gruntownej kontroli gospodarstwo może otrzymać certyfikat zgodności, który pozwala na obrót produktami ekologicznymi.

   

 


DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM:

Dobrostan zwierzątRolnictwo ekologiczne a dobrostan zwierząt.     Dobra dla Ciebie, dobra dla naturyŻywność ekologiczna. Dobra dla ciebie, dobra dla natury.
Oczekiwania konsumentówRolnictwo ekologiczne a oczekiwania konsumentów.   Zaufać żywności z Unii i nie tylkoZaufać żywności ekologicznej z Unii i nie tylko.
Ochrona środowiskaRolnictwo ekologiczne a ochrona środowiska.   Żywność przetworzonaPrzetworzona żywność ekologiczna, naturalnie dla wygody.
Rozwój obszarów wiejskichRolnictwo ekologiczne a rozwój obszarów wiejskich.   Nowe rozporządzennieNowe rozporządzenie UE dotyczące rolnictwa ekologicznego.
Ekologiczny wybórEkologiczny wybór Wszędzie gdzie jesteśmy.   Rolnictwo ekologiczneOficjalna strona rolnictwa ekologicznego w Europie.

 

"Zapraszamy na ekologiczną stronę życia!"

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl