Promocje
Czekolada Surowa Kokosowa BIO - 50 g - Cocoa (1) KT
Czekolada Surowa Kokosowa BIO - 50 g - Cocoa (1) KT
11,50 zł 10,00 zł
szt.
Płatki orkiszowe BIO - 300g - Bio Planet
Płatki orkiszowe BIO - 300g - Bio Planet
4,99 zł 4,49 zł
szt.
Płatki cynamonowe Mini Zimties BIO - 375g - Eden
Płatki cynamonowe Mini Zimties BIO - 375g - Eden
19,10 zł 17,19 zł
szt.
Płatki orkiszowe BIO - 600g - Bio Planet
Płatki orkiszowe BIO - 600g - Bio Planet
7,99 zł 7,19 zł
szt.
Płatki owsiane BIO - 300g - Bio Planet
Płatki owsiane BIO - 300g - Bio Planet
4,99 zł 4,49 zł
szt.
Płatki owsiane BIO - 600g - Bio Planet
Płatki owsiane BIO - 600g - Bio Planet
8,40 zł 7,56 zł
szt.
Płatki z quinoa BIO - 300g - Bio Planet
Płatki z quinoa BIO - 300g - Bio Planet
25,70 zł 11,25 zł
szt.
Płatki ryżowe BIO - 300g - Bio Planet
Płatki ryżowe BIO - 300g - Bio Planet
8,50 zł 7,65 zł
szt.
Płatki kukurydziane z miodem BIO - 375g -  Eden
Płatki kukurydziane z miodem BIO - 375g - Eden
15,80 zł 14,22 zł
szt.
Płatki żytnie BIO - 300g - Bio Planet
Płatki żytnie BIO - 300g - Bio Planet
3,99 zł 3,59 zł
szt.
Produkt dnia
Ochrona środowiska

Rolnictwo ekologiczne

a ochrona środowiska

Ekologiczne – zielony wybór dla Europy

Oczekiwania konsumentów

Kwestie ochrony środowiska i jego równowagi – na czele z efektem cieplarnianym i zanieczyszczeniem – nabrały w ostatnich latach szczególnej wagi w całej Unii Europejskiej. To zachęciło w 2004 r. Komisję Europejską do dalszego wspierania rozwoju sektora rolnictwa ekologicznego. Realizację europejskiego planu działania na rzecz żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego rozpoczęto zgodnie z nową wspólną polityką rolną Komisji w 2003 r., w której kwestia zrównoważonego środowiska stanowiła jeden z kluczowych celów. Rolnictwo ekologiczne stało się naturalnym kandydatem do otrzymania wsparcia w opisanych ramach, ponieważ wszyscy członkowie sieci dystrybucji podzielają zaangażowanie na rzecz ochrony środowiska. Teraz, po przyjęciu nowego ekologicznego rozporządzenia UE, istnieją wyraźnie ramy dla wsparcia zrównoważonego rozwoju całego sektora ekologicznego, z położeniem szczególnego nacisku na kwestie zrównoważonego środowiska i dobrostanu zwierząt.

Ochrona środowiska

Rolnik, przetwórca, hurtownik czy detalista – każde ekologiczne przedsiębiorstwo wspiera odpowiedzialne wykorzystywanie zasobów naturalnych. W prawodawstwie UE na temat ekologiczności stosowanie chemicznych nawozów sztucznych i pestycydów jest bardzo ograniczone ze względu na ich potencjalną szkodliwość dla środowiska. Zamiast tego rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne starają się uzyskać takie same efekty znacznie łagodniejszymi metodami. Próbują panować nad szkodnikami i chorobami zachęcając naturalne drapieżniki poprzez utrzymywanie żywopłotów i innych ograniczeń pól oraz przede wszystkim poprzez unikanie warunków, w których szkodniki i choroby mogłyby się rozwinąć. Wybierając odmiany bardziej odporne na choroby i lepiej dostosowane do miejscowych warunków oraz wprowadzając płodozmian, rolnicy zwalczają szkodniki i choroby nie musząc polegać na sztucznych pestycydach.

Ochrona środowiska

Utrzymanie zdrowej i żyznej gleby jest zasadniczą podstawą produkcji zdrowych upraw, silnych i odpornych na szkodniki, bez potrzeby stosowania środków chemicznych. Rolnicy ekologiczni wprowadzają elementy odżywcze do gleby poprzez poplony, odżywiają glebę nawozem zielonym oraz poprzez regularne stosowanie kompostu bądź obornika, zamiast polegać na nawozach sztucznych. Rolnictwo ekologiczne polega na utrzymaniu żyzności gleby poprzez zróżnicowane ekosystemy oraz naturalne kontrolowanie szkodników. Metody stosowane w rolnictwie ekologicznym mogą dodatkowo mieć korzystny wpływ na środowisko na zasadzie efektu domina. Wiele badań naukowych potwierdza korzystny wpływ rolnictwa ekologicznego na różnorodność biologiczną. Na przykład trwające 21 lata badania agronomicznej i ekologicznej wydajności ekologicznych i konwencjonalnych systemów rolnictwa w Europie Środkowej wykazały, że gleby ekologiczne zawierają dwukrotnie więcej żuków gnojaków i pająków, 50 proc. więcej dżdżownic i 60 proc. więcej chrząszczy kusakowatych niż gleby nieekologiczne.

Ochrona środowiska

Gospodarstwa ekologiczne prowadzą zazwyczaj system mieszany, łącząc chów zwierząt z uprawami. Naprzemienne wykorzystania gruntów jako pastwisk i do uprawy zbóż ozimych i jarych zapewnia szerszy wachlarz istotnych siedlisk dzikiej fauny i flory, w tym ptaków. Trzyletnie duńskie badania porównujące gospodarstwa konwencjonalne i ekologiczne potwierdziły, że liczebność ptaków była 2 do 2,7 razu większa w gospodarstwach ekologicznych. Rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne często wybierają inne odmiany upraw i rasy zwierząt, które będą lepiej przystosowane do lokalnych warunków i bardziej odporne na potencjalne szkodniki i choroby, włącznie z tradycyjnymi rasami zwierząt i odmianami roślin występującymi na określonych obszarach. Takie zachowywanie miejscowych odmian i ras stanowi istotną inicjatywę ruchu ekologicznego i wspiera utrzymanie różnorodności genetycznej. Wielu rolników często zostawia – lub właśnie sadzi – żywopłoty mające zapobiegać erozji eolicznej gruntów uprawnych. Żywopłoty te oraz różne inne sposoby grodzenia pól stanowią jednocześnie idealne siedliska ptaków, owadów i innych form gospodarskiej dzikiej fauny i flory, jeszcze bardziej przyczyniając się do zachowania ogólnej różnorodności biologicznej. Poprzez stosowanie upraw polowych i pod osłonami oraz zwiększenie zawartości próchnicy w glebie, metody ekologiczne pomagają zapobiegać przedostawaniu się substancji odżywczych do wód gruntowych i powierzchniowych, zmniejszają zagrożenie erozją gleby, a tym samym ograniczają do minimum skażanie wód i eutrofizację. Ulepszanie struktury gleby w drodze powtórnego wykorzystania odpadów i produktów ubocznych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oznacza z jednej strony większą aktywność biologiczną gleby i mniejszą erozję, ale z drugiej strony może również pomagać w przeciwdziałaniu zmianie klimatu poprzez odbudowanie poziomu materii organicznej – a co za tym idzie zawartości związków węgla – w glebie.

Ochrona środowiskaCoraz większa ilość badań naukowych sugeruje, że rolnictwo ekologiczne może odegrać rolę w walce ze zmianą klimatu poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Nawozy sztuczne zawierające azot – zabronione w rolnictwie ekologicznym – są jednym z największych źródeł emisji dwutlenku węgla w rolnictwie i jedynym ogromnym źródłem emisji tlenku azotu dla wszystkich sektorów na całym świecie. W najnowszym sprawozdaniu Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stwierdzono, że emisje dwutlenku węgla z hektara użytków ekologicznych są od 48 do 66 proc. niższe niż z użytków uprawianych konwencjonalnie, oraz że rolnictwo ekologiczne jest bardziej wydajne od rolnictwa konwencjonalnego w skali jednego hektara zarówno pod względem bezpośredniego zużycia energii (paliwo i ropa), jak i pośredniego (chemiczne nawozy sztuczne i pestycydy). Wciąż powiększający się zbiór dowodów naukowych wskazuje na to, że rolnictwo ekologiczne może zapewniać szeroki zakres towarów i funkcji związanych ze środowiskiem, a ekologiczne metody mogą odegrać ważną rolę w łagodzeniu skutków zmian klimatycznych. Jak podsumowuje to FAO, dobrze zarządzane rolnictwo ekologiczne prowadzi do korzystniejszych warunków na wszystkich poziomach środowiskowych.

Artykuł przygotowany przez ec.europa.eu


Zobacz również:

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl