Naturalne produkty, które warto używać podczas pieczenia

Wiele osób uważa pieczenie za najlepszą kategorię gotowania. W dużej części polskich domów kobiety i mężczyźni wykorzystują stare przepisy, które znane były jeszcze za czasów prababci lub pradziadków. Takie receptury często zawierają wiele prostych, niezbyt zdrowych produktów. Na szczęście mąka pszenna, olej rzepakowy czy też margaryna to elementy, które łatwo jest zastąpić o wiele zdrowszymi oraz smaczniejszymi produktami. O jakich mowa?

masło orzechowe

Olej kokosowy

Pierwszym z produktów, które obecnie można znaleźć w coraz większej ilości polskich kuchni jest olej kokosowy bio. Produkt ten jest bezzapachowy, dobry zarówno do gotowania i smażenia, jak i pieczenia. Może być dodawany zamiast zwykłego oleju, jak i masła podczas robienia różnego rodzaju ciast. Olej kokosowy jest dobry przede wszystkim dla zdrowia, ponieważ jego skład jest prosty, a zawartość węglowodanów zerowa. Jest to również świetny produkt dla wegetarianów i weganów, ze względu na prosty skład.

Masło orzechowe

Jednym z popularniejszych produktów, które coraz częściej dodaje się do wszelkiego rodzaju wypieków jest masło orzechowe naturalne. Kremowa substancja charakteryzuje się swoim wyróżniającym się, mocnym smakiem. Masło orzechowe występuje w różnych wariantach smakowych. Na rynku dostępne są zarówno masła z orzechów nerkowca, jak i te z migdałów czy też orzeszków laskowych. Każde z nich ma swoje własne nuty smakowe, dzięki czemu łatwo jest wybrać idealne masło dla siebie. Produkt ten często dodaje się do ciasteczek i wypieków w celu podkreślenia lub nadania nowego smaku.

Dżemy i konfitury

Dżemy są produktami, które w podstawowej wersji, łatwo dostępnej w sklepach, nie są najzdrowsze. Produktu tego często używa się w gotowaniu, ale także pieczeniu, na przykład do przełożenia dwóch biszkoptów. W związku z tym warto jest zastąpić podstawową jego wersję tą nieco zdrowszą. Zdrowy dżem czy też konfitura mają w swoim składzie cukier trzcinowy, który jest o wiele bardziej wartościowy od zwykłego, białego cukru. Ponadto, tak samo jak zwykłe dżemy, tak i te bio dostępne są w różnych wariantach smakowych – są to konfitury z pigwy, wiśni, rabarbaru, jagody, a nawet płatków róży.

Rodzynki

Ostatnim, równie ważnym produktem, który warto zamienić na zdrowszy odpowiednik, są rodzynki. Rodzynki bio w porównaniu do zwykłych są zdrowsze, ponieważ nie zawierają dodatkowego, szkodliwego na dłuższą metę, cukru. Taki produkt może być bez problemu dodany do ciasta – na przykład sernika – lub słodkich bułeczek. Bio rodzynki smakują tak samo jak te standardowe, ze zwykłych sklepów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl