Dlaczego warto jeść migdały?

Każdy z nas doskonale wie, że orzechy to nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa przekąska. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że najlepsze dla naszego organizmu są migdały! Są one zaliczane do tzw. "super żywności" ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych i swoje dobroczynne właściwości. Dowiedzmy się zatem, dlaczego w naszej codzienne diecie powinny znaleźć się migdały.

Migdały - czym są?

MigdałyMigdały, to nasiona drzewa zwanego migdałowcem, najszlachetniejsze ze wszystkich orzechów, stąd też ich tytuł „króla orzechów”. Występują w Azji Zachodniej, Ameryce, Afryce Północnej i niektórych krajach europejskich, jak Francja, Włochy, Hiszpania, czy Macedonia. Migdały zawierają najwięcej witaminy B2 i błonnika spośród wszystkich orzechów. Nie brakuje w nich również niezbędnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów. Co więcej, są bardzo odżywcze i wysokoenergetyczne. Spożycie 100 gram dostarcza około 580 kcal.

Migdały dla zdrowia

Warto włączyć migdały w naszą, codzienną dietę ze względu na wysoką zawartość w nich wapnia i fosforu, a więc głównego budulca naszych kości i zębów. Migdały w każdej formie (całe, mielone migdały, czy w płatkach) docenią również osoby pracujące fizycznie, przemęczone, czy zestresowane, bowiem migdały to idealne źródło magnezu poprawiającego pamięć i koncentrację oraz wspomagającego pracę układu nerwowego. Ponadto migdały zawierają potas, odpowiedzialny za prawidłową pracę serca oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.

Migdały dla urody

Migdały to bogate źródło witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Nazywana jest również witaminą młodości, ponieważ chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się skóry. Zadaniem witaminy E jest także wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz uelastycznienie skóry. W migdałach odnajdziemy również cynk oraz zdrowe tłuszcze, wzmacniające i polepszające wygląd naszych paznokci, włosów oraz cery.

Migdały dla odchudzających się i sportowców

Wydawać by się mogło, że migdały skoro tak kaloryczne nie nadają się dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Nic bardziej mylnego! Zawarte w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Co więcej, posiadając dużo błonnika, który bardzo szybko i na długi czas wypełnia żołądek i daje uczucie sytości. Migdały charakteryzują się wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który zwiększa wydolność mięśni, dlatego po migdały mogą sięgać także osoby uprawiające intensywnie sport.

Migdały w kuchni

W kuchni wykorzystujemy najczęściej migdały słodkie. Jak inne orzechy i bakalie dodajemy do wypieków, szczególnie w okresie świątecznym. Migdały możemy blanszować, kruszyć, mielić, siekać lub zjadać w całości. Mielone migdały idealnie zastępują mąkę lub uzupełniają ją we wszelkich wypiekach. Wypieki z mielonymi migdałami są zdrowsze i równie pyszne. Natomiast naturalna esencja sporządzona z migdałów nada naszym deserom pięknego i intensywnego aromatu. Migdały można dodawać również do sałatek, zup i deserów. W mielonych migdałach możemy również panierować mięso lub ryby, zastępując tradycyjną bułkę tartą. Migdały to smaczny i bardzo zdrowy dodatek, który powinien na stałe zagościć w naszym menu.

Przepis na czekoladowy mazurek z mielonymi migdałami

Składniki:

Ciasto

Dekoracja

Przygotowanie:

  1. Posiekaj masło z mąką, cukrem pudrem, mielonymi migdałami i żółtkami. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Następnie włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Rozwałkuj ciasto i wylep nim wysmarowaną wcześniej masłem prostokątną formę o wymiarach 15x25 cm. Stwórz z ciasta wyższy brzeg (ok. 1 cm). Piecz do uzyskania złotego koloru, ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. Rozsmaruj na cieście powidła śliwkowe. Przygotuj czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią całe ciasto.
  4. Udekoruj ciasto bakaliami wedle uznania, zanim czekolada zastygnie. Odstaw do zastygnięcia czekolady.
  5. Smacznego!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl