Promocje
Czekolada gorzka nugatowa BIO - 100g - Vivani
Czekolada gorzka nugatowa BIO - 100g - Vivani
11,30 zł 10,17 zł
szt.
Orzechy Laskowe w surowej czekoladzie BIO - 70g - Cocoa
Orzechy Laskowe w surowej czekoladzie BIO - 70g - Cocoa
11,30 zł 10,17 zł
szt.
Kakao surowe ziarna kruszone BIO - 250g - Bio Planet
Kakao surowe ziarna kruszone BIO - 250g - Bio Planet
21,50 zł 19,35 zł
szt.
Krem orzechowo-czekoladowy BIO-400g-Vivani
Krem orzechowo-czekoladowy BIO-400g-Vivani
25,99 zł 23,39 zł
szt.
Kakao Fair Trade BIO - 200g - Terra Etica (Cafe Michel)
Kakao Fair Trade BIO - 200g - Terra Etica (Cafe Michel)
26,50 zł 23,85 zł
szt.
Figi w surowej czekoladzie BIO - 70g - Cocoa
Figi w surowej czekoladzie BIO - 70g - Cocoa
9,30 zł 8,37 zł
szt.
Czekolada mleczna BIO - 100g - Vivani
Czekolada mleczna BIO - 100g - Vivani
9,20 zł 8,28 zł
szt.
Rodzynki w surowej czekoladzie BIO - 70g - Cocoa
Rodzynki w surowej czekoladzie BIO - 70g - Cocoa
6,80 zł 6,12 zł
szt.
Daktyle w surowej czekoladzie BIO 70g - Cocoa
Daktyle w surowej czekoladzie BIO 70g - Cocoa
8,50 zł 7,65 zł
szt.

Matero gliniane fortaleza (naczynie do yerba mate) 330 ml - Pizca del mundo 

Dostępność:   
Cena: 40,99 zł 40.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Pizca Del Mundo
Kod produktu: 7034

Opis

Główną zaletą matero glinianego jest to, że nie trzeba o nie nad wyraz dbać. Wystarczy spłukać go wodą.

Polecany dla początkujących osób oraz tych, które nie mają czasu na pielęgnację tykwy.

Glina dłużej utrzymuje temperaturę.

Jest cięższe niż tykwa, przez co lepiej leży w dłoni. Nie poci się jak tykwa.

Jest natomiast niestety mniej odporna na stłuczenia.

Materiał: glina szkliwiona od wewnątrz.

Pojemność: ok. 330 ml

Parzenie Yerba Mate

  1. Wypełnij naczynie suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.
  2. Przykryj otwór naczynia dłonią, odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w górę i w dół.
  3. Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko zatykania się bombilli.
  4. Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie bombilli przez najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.
  5. Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego jej wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego z naparu.
  6. Przyszedł czas na umieszczenie bombilli w pustą przestrzeń gdzie nie znajduje się susz. 
  7. Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę (do 75°C) w pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na samej górze niewielkiej ilości ciągle suchej mate.
    Po dodaniu ciepłej wody należy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia. 
    Gdy opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie będziemy już odczuwać dostatecznego smaku płynącego z naparu.
  8. Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (miód, cukier czy zioła: mięta, mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo stewią, ksylitolem lub erytrolem.

Należy pamiętać o kluczowych sprawach, tj:

  • Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.
  • W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.
  • Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.
  • Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75°C.

Jeżeli powyższy opis nie jest dla Ciebie wystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu: sklep@naturo.pl

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl