Promocje
Herbata czekoladowa BIO - 17x2,2 g - Yogi Tea
Herbata czekoladowa BIO - 17x2,2 g - Yogi Tea
12,99 zł 11,69 zł
szt.
Herbata Sweet Chai BIO - 17x2g - Yogi Tea
Herbata Sweet Chai BIO - 17x2g - Yogi Tea
12,99 zł 11,69 zł
szt.
Cukier Brzozowy Ksylitol - 500g - Pięć przemian
Cukier Brzozowy Ksylitol - 500g - Pięć przemian
22,99 zł 20,69 zł
szt.
Herbata jelitowa sypana BIO - 50g - Dary Natury
Herbata jelitowa sypana BIO - 50g - Dary Natury
5,90 zł 5,31 zł
szt.
Cukier trzcinowy mascobado BIO 500g - Alternativa
Cukier trzcinowy mascobado BIO 500g - Alternativa
17,20 zł 15,48 zł
szt.
Syrop daktylowy BIO - 450g - Horizon
Syrop daktylowy BIO - 450g - Horizon
14,50 zł 13,05 zł
szt.
Cukier trzcinowy brązowy  BIO - 500g - Bio Planet
Cukier trzcinowy brązowy BIO - 500g - Bio Planet
10,60 zł 9,54 zł
szt.
Herbata oczyszczająca Detox  BIO - 17x1,8g - Yogi Tea
Herbata oczyszczająca Detox BIO - 17x1,8g - Yogi Tea
12,99 zł 11,69 zł
szt.
Herbata krzemionkowa BIO - 20 x 2g - Dary Natury
Herbata krzemionkowa BIO - 20 x 2g - Dary Natury
5,50 zł 4,95 zł
szt.

Syrop klonowy (A - delikatny) BIO - 250ml - Terrasana

  • promocja
Dostępność:   
Cena: 26,91 zł 29,90 zł 26.91
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: TERRASANA
Kod produktu: T123

Opis

Syrop klonowy

Syrop klonowy to produkt spożywczy, wytwarzany z soku klonowego.

Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, (głównie z klonu cukrowego Acer saccharum i klonu srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego – podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego - pancake - naleśników podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów.

Pierwszą technologię wytwarzania syropu klonowego opracowali Indianie północnoamerykańscy. Jako że nie znali rzemiosła kotlarstwa, do soku, gromadzonego w drewnianych lub ceramicznych misach, wrzucali rozgrzane w ognisku kamienie. Ten długotrwały i pracochłonny proces powodował, iż syrop nabierał specyficznego, \\przypalonego\\ smaku. Europejczycy przybywający do Ameryki zmienili technologię odparowywania wody, poprzez długotrwałe gotowanie w miedzianych kotłach. Współcześnie stosuje się przemysłowe metody produkcji syropu.

Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl