Promocje
Krem kokosowy BIO - 300g - Cosmoveda (1) KT
Krem kokosowy BIO - 300g - Cosmoveda (1) KT
21,70 zł 18,50 zł
szt.
Skrobia kukurydziana BIO - 200g - Amylon  KT
Skrobia kukurydziana BIO - 200g - Amylon KT
6,40 zł 4,50 zł
szt.
Rodzynki Sułtanki BIO - 200g - Fresano KT
Rodzynki Sułtanki BIO - 200g - Fresano KT
5,99 zł 5,00 zł
szt.
Ciecierzyca BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
Ciecierzyca BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
9,99 zł 5,50 zł
szt.
Syrop z agawy  BIO - 478ml - Bio Planet KT
Syrop z agawy BIO - 478ml - Bio Planet KT
29,80 zł 19,00 zł
szt.
Migdały BIO - 350g - Bio Planet (1) KT
Migdały BIO - 350g - Bio Planet (1) KT
29,99 zł 23,00 zł
szt.
Konfitura z poziomki BIO - 170g - Dary Natury (1) KT
Konfitura z poziomki BIO - 170g - Dary Natury (1) KT
14,90 zł 12,00 zł
szt.
Olej kokosowy Virgin BIO-400ml-Bio Planete (1) KT
Olej kokosowy Virgin BIO-400ml-Bio Planete (1) KT
25,99 zł 19,00 zł
szt.

Syrop klonowy (Typ C) BIO - 250ml - Terrasana

Dostępność:   
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: TERRASANA
Kod produktu: 15196

Opis

Syrop klonowy

Syrop klonowy to produkt spożywczy, wytwarzany z soku klonowego.

Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, (głównie z klonu cukrowego Acer saccharum i klonu srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego – podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego - pancake - naleśników podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów.

Pierwszą technologię wytwarzania syropu klonowego opracowali Indianie północnoamerykańscy. Jako że nie znali rzemiosła kotlarstwa, do soku, gromadzonego w drewnianych lub ceramicznych misach, wrzucali rozgrzane w ognisku kamienie. Ten długotrwały i pracochłonny proces powodował, iż syrop nabierał specyficznego, \\przypalonego\\ smaku. Europejczycy przybywający do Ameryki zmienili technologię odparowywania wody, poprzez długotrwałe gotowanie w miedzianych kotłach. Współcześnie stosuje się przemysłowe metody produkcji syropu.

Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl