Promocje
Słonecznik łuskany BIO - 1000g - Bio Planet (1) KT
Słonecznik łuskany BIO - 1000g - Bio Planet (1) KT
15,99 zł 10,50 zł
szt.
Morele suszone BIO - 150g - Bio Planet (1) KT
Morele suszone BIO - 150g - Bio Planet (1) KT
7,99 zł 5,90 zł
szt.
Daktyle bez pestek BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
Daktyle bez pestek BIO - 400g - Bio Planet (1) KT
16,99 zł 12,50 zł
szt.
Orzechy Pekan BIO - 100g - Bio Planet (1) KT
Orzechy Pekan BIO - 100g - Bio Planet (1) KT
22,60 zł 16,50 zł
szt.
Migdały blanszowane BIO - 350g - Bio Planet (1) KT
Migdały blanszowane BIO - 350g - Bio Planet (1) KT
35,50 zł 25,80 zł
szt.
Migdały blanszowane BIO - 100g - Bio Planet (1) KT
Migdały blanszowane BIO - 100g - Bio Planet (1) KT
11,50 zł 8,50 zł
szt.
Płatki owsiane BIO - 300g - Bio Planet (1) KT
Płatki owsiane BIO - 300g - Bio Planet (1) KT
4,99 zł 3,60 zł
szt.
Herbata na sen BIO - 17x1,8g - Yogi Tea (1) KT
Herbata na sen BIO - 17x1,8g - Yogi Tea (1) KT
13,99 zł 8,00 zł
szt.
Płatki owsiane BIO - 600g - Bio Planet (1) KT
Płatki owsiane BIO - 600g - Bio Planet (1) KT
8,40 zł 6,00 zł
szt.

Syrop klonowy (Typ C) BIO - 250ml - Terrasana

Dostępność:   
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: TERRASANA
Kod produktu: 15196

Opis

Syrop klonowy

Syrop klonowy to produkt spożywczy, wytwarzany z soku klonowego.

Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, (głównie z klonu cukrowego Acer saccharum i klonu srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego – podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego - pancake - naleśników podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów.

Pierwszą technologię wytwarzania syropu klonowego opracowali Indianie północnoamerykańscy. Jako że nie znali rzemiosła kotlarstwa, do soku, gromadzonego w drewnianych lub ceramicznych misach, wrzucali rozgrzane w ognisku kamienie. Ten długotrwały i pracochłonny proces powodował, iż syrop nabierał specyficznego, \\przypalonego\\ smaku. Europejczycy przybywający do Ameryki zmienili technologię odparowywania wody, poprzez długotrwałe gotowanie w miedzianych kotłach. Współcześnie stosuje się przemysłowe metody produkcji syropu.

Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl